“A les teves mans”, una proposta de Nani Blasco a l’Institut Collblanc

portada

Objectius del projecte:

  • Fer un projecte col·laboratiu entre l’artista, l’alumnat i el professor, el més igualitari possible, tant en el plantejament, com en la materialització d’aquest.
  • Realitzar una investigació sobre el barri amb la col·laboració de diferents entitats.
  • Reflexionar, debatre i realitzar processos democràtics, afavorint l’aprenentatge cooperatiu entre els alumnes.
  • Fer servir el llenguatge audiovisual i el format vídeo per realitzar l’obra.

Aquesta experiència educativa s’ha dut a terme gràcies als Ajuts Pont de la URV (2016)

“A les teves mans” volia ser una proposta oberta amb la finalitat que els alumnes cooperessin entre ells. Tant l’escola com la societat estan impregnades de dinàmiques competitives, fruit d’un entorn que es regeix per la llei del més fort, on sembla que la competició ha de ser l’únic motor de l’èxit. Creiem en altres dinàmiques possibles, que posin de manifest altres maneres de fer, a base de col·laborar i treballar en equip. Vam planificar els passos necessaris per realitzar una obra entre tots, des de la idea inicial fins a l’execució.

contra-port

Jornada 1

Els alumnes van visitar el Buzz, un autobús aparcat al mig de la Rambla de Bonavista, iniciativa de l’Associació Künstainer amb la finalitat d’emprendre diferents projectes d‘art en context al barri de Bonavista, com el que aquell dia empreníem. Vam explicar el tipus d’obres de Künstainer, i el concepte d’art en context, com un tipus d’art que té en compte el lloc on actua, escolta a la comunitat on treballa i la vol fer participar i reflexionar.

Vam començar a debatre sobre les preguntes que es feia cadascú, els neguits, els interessos, les coses que agradaven del barri, i les coses que no. Els deures per a la següent sessió consistien a confeccionar una llista de 3 coses que els preocupessin del seu barri.

dsc06788

Jornada 2

En aquesta sessió vam acabar de fer aquesta llista a classe i vam detectar les coses que més es repetien: la contaminació, la brutícia al carrer, la falta de museus o d’equipaments culturals, la falta d’instal·lacions esportives, llocs per sortir amb els amics, llocs per fer passejades, per què hi ha tan pocs Pokemons al barri, llocs on comprar, etc. D’aquesta llista vam reduir els conflictes a 4, els més repetits: contaminació/brutícia, on fer esport/futbol, museus/cultura i Pokemons. Vam fer grups entre les persones que havien escollit aquelles qüestions i resituem els altres per consens. La hipòtesi inicial és que, si tens un neguit, hi ha algú al teu entorn que et pot ajudar; des de la cosa més complexa fina a la més aparentment senzilla. Ens proposem a continuació fer un vídeo sobre com preguntarem els nostres neguits a entitats i persones del barri que poden tenir alguna cosa a dir.

Jornada 3

Aquest dia vam aprendre a fer ús del mòbil, que tots tenim a la butxaca, com a càmera de vídeo. Per això, el Nani va regalar a cadascú una pinça adaptador i un petit trípode; amb això tothom pot fer vídeos que quedin estables. Després els va ensenyar a utilitzar un micròfon de corbata… Va explicar quin tipus de plans es filmarien quan anéssim a fer l’entrevista a l’entitat, i quin valor narratiu té cadascun d’ells. D’això vam fer algunes pràctiques.

vlcsnap-2016-11-24-18h11m58s914 vlcsnap-2016-11-24-18h11m16s071

Jornada 4

Vam plantejar un guió: mostraríem a cadascú amb cara preocupada, i, sobreimpressionades a pantalla, posaríem les preguntes que neguitejaven a cada equip de gravació, format per 3 persones. Per visualitzar on anem a preguntar, ho senyalaríem en un mapa del barri gegant, desplegat al terra. Durant tota l’hora ho vam practicar: tots vam gravar, i tots vam fer d’actors. Com a deures, havíem de quedar fora d’hores de classe amb l’entitat que respondria als nostres neguits. Aquestes 4 entitats serien:

  • Brutícia: Associació de Veïns
  • Esport: Racing Bonavista 3
  • Cultura: Associació 27.7 Artgroup
  • Pokemons: Hobbymani

Per a cadascuna havíem preparat 3 preguntes al voltant de la temàtica escollida.

vlcsnap-2016-11-24-18h13m58s502

Jornada 5

Aquest dia continuarem amb les pràctiques de gravació, ara centrant-nos en el mapa, a terra.

vlcsnap-2016-11-24-18h29m21s269

Jornada 6

Portavem ja bastants dies treballant, aquest dia vam veure un primer muntatge del vídeo, tant de les entrevistes completes com de les gravacions de l’altre metratge. Vam escoltar quines coses agradaven i quines no, i llestos per a un muntatge final. Finalment, vam començar a debatre què faríem amb el vídeo: penjar-lo a Youtube, passar-ho als nois de primer, fer una festa…

invi

Jornada 7

Vam veure el vídeo acabat, i vam resoldre fer una projecció pública, una trobada festiva, en què es va implicar molt el professor de Visual i Plàstica Roger.

img_20161128_093310

Valoració dels alumnes:

Imane: M’ha agradat aquesta experiència ja que ha sigut diferent al que fem habitualment a l’institut. El projecte que hem fet consistia a dir totes les coses que no ens agradaven del nostre barri o el que crèiem que hi faltava. Llavors el Nani ens va explicar que a Bonavista hi havia entitats i associacions on podíem anar a consultar els dubtes. Vam formar grups per entrevistar les associacions.

Noelia: El poder tenir contacte amb una persona amb qualitats artístiques ha sigut ben interessant i ens ha aportat bastants coneixements. Hem tingut l’oportunitat de transmetre les nostres inquietuds. Ha sigut una experiència agradable, divertida i amb ganes de tornar a participar en un altre projecte.

Sohaib: Ens ha ensenyat moltes coses que nosaltres no sabíem i també hem parlat moltes coses que ni ens adonàvem perquè el senyor Nani té molts més coneixements i és un bon home. Amb sinceritat voldria repetir l’activitat més d’una vegada.

Iryna: Hem parlat amb la gent, amb la que hem fet el projecte que consistia en fer veure que el barri necessita estar net i tenir la seva pròpia cultura. Hem buscat solucions per a problemes com la contaminació i la falta de llocs culturals al barri. La veritat és que és un treball del que et sents satisfet amb tu mateix.

Sergi: Hem anat al Buzz situat a la rambla de Bonavista a fer el projecte, això d’anar a un altre lloc a fer classe és divertit. Hem après a gravar una entrevista amb el nostre mòbil i que es vegi a màxima qualitat. Ens ha ensenyat a editar una mica… Per finalitzar al centre cívic de Bonavista hem fet una visualització del projecte amb gent de l’institut, directora, professors… Ha estat molt bé. Repetiria!

unnamed

Fotografies del dia de la videoprojecció al Centre Cívic de Bonavista:

 

Valoració del professor: Roger Caparó
L’experiència ha estat positiva tant per l’alumnat com per mi mateix. En primer lloc cal destacar que fer les sessions al Buzz instal•lat a la rambla de Bonavista (a 2 minuts caminant de l’institut) ha representat un trencament en la rutina de l’horari escolar i ha ofert un entorn propici per al debat al voltant de la realitat social del barri i la presa de consciència del paper que tots hi juguem. Com que aquest era l’eix principal de la proposta ha estat un encert aprofitar la instal•lació del Buzz. Una vegada el Nani Blasco va encarrilar el motor principal del projecte, les sessions han girat al voltant de diferents temàtiques per tal de donar les eines a l’alumnat i poder enregistrar les entrevistes o les imatges que obren i tanquen el vídeo. D’aquesta manera ha tractat qüestions de diversa categoria com netejar i cuidar l’òptica del telèfon mòbil, accedir i controlar la qualitat d’enregistrament, l’ús de trípode i micro… Vull destacar la sessió dedicada a l’enquadrament, que tot i haver estat treballat a classe en cursos anteriors els alumnes semblaven descobrir per primera vegada. Com a professor he pogut observar la força que prenen els coneixements duts a la pràctica més enllà de l’experiència acadèmica al centre.
Ha estat un treball que ha dut a l’alumnat a preguntar-se sobre la realitat que els envolta, preparar-se quines preguntes són les que poden conduir-los a respostes profitoses, detectar en l’entorn social associacions i entitats que desenvolupin tasques relacionades amb les problemàtiques plantejades i sortir al carrer a buscar les possibles respostes. Tota una tasca de presa de consciència personal i social realitzada amb una eina, el telèfon mòbil, que tots portem a tota hora a les mans.

Valoració de l’artista: Nani Blasco

“Crec que ha estat una experiència molt positiva. Hem debatut sobre les preguntes que es fan els nois, i des de la més complexa a la més nímia, he volgut mostrar que per a totes hi ha algú a prop teu que et pot respondre, que es mou. No sempre tenen resposta, però trobaràs complicitats. D’altra banda, hem cooperat a molts nivells: artista-jove, jove-jove, joves-entitats del barri, artista-professor i joves-professor. Hem après a fer vídeo amb el mòbil, a usar un trípode i un micro, a fer un pla i saber el que significa. Però el més important per a mi és que hem sortit al carrer a fer preguntes i a trobar respostes, i hem posat en contacte els joves amb entitats que potser mai haguessin entrat en contacte. I tots hem après.”

Vídeo: A les teves mans

caratula-video

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s