Sensacions i jocs del clown. NunyG al Centre d’Educació Especial Estela.

Aquest any 2021, les intervencions didàctiques de L’artista va a l’escola són de curta durada i a l’aire lliure, per tal de minimitzar riscos de contagi durant la pandèmia.

Objectius:

  • Sentir i expressar emocions amb el cos.
  • Experimentar possibilitats de moviment amb el cos.
  • Practicar el joc simbòlic.
  • Treballar l’empatia i la imaginació.
  • Treballar la cohesió de grup.

La dinàmica del taller de clown ha consistit en diferents jocs:

-En cercle els nens i nenes s’han anat passant, d’un en un, picant de mans. Amb aquest exercici es treballa l’escolta, el ritme, els temps i la concentració.

-Saludar-nos amb diferents parts de el cos, amb els peus, les mans, el culet, el cap, el dit. D’aquesta manera activem el moviment corporal i utilitzem el cos de diferent manera, evitant el moviment ordinari i donant-li protagonisme a cada part del nostre cos. Així també reconeixen altres formes, altres moviments. Cada nen/a es mou segons les seves capacitats de moviment.

-Salutació cantant, amb sons, ballant. Joc sensorial i facilita la relaxació corporal, ajuda a destensar-se i a desinhibir-se.

-Joc amb els cèrcols. Joc simbòlic, on el mateix objecte es converteix en diferents possibilitats: la roda d’una moto, l’escotilla d’un vaixell, un hula-hop, el volant d’un cotxe, el marc d’una fotografia, etc.

-Joc amb les cintes. Joc sensorial, on a través del moviment amb una cinta de color, ballen amb ella, se la passen pel cos dels companys.

-Tirar confeti. Un joc sensorial i de confiança, on els infants fan un cercle i un es posa al mig, aquest rep per part dels seus companys un grapat de confeti i feliçment sent com li cau per sobre com si fos una pluja o una gran festa dedicada.

-El mar i les seves ones. Un joc sensorial, de recreació i de jugar amb la imaginació on amb una tela representen les onades de la mar. Tots els companys agafen d’un extrem de la tela i un dels companys es col·loca sobre de la tela. Els que estan aguantant mouen la tela com si fos el mar i fan el so del vent.

-El duo. Un exercici de clown on per parelles surten davant de tots els companys i fan una acció, una cançó, un ball. Amb això es treballa la desinhibició i la confiança.

-Utilització de vestuari. Joc per recrear a fantasia, convidar a l’espontaneïtat i jugar amb els personatges recreats pel mateix nen o nena i la resta de companys.

-Representació d’un conte. Un joc on els nens i nenes es deixen anar, s’imaginen, juguen, viuen diferents experiències a través del conte i recreen diferents moviments corporals. A més es treballa l’humor, la llibertat mental, la desinhibició i la confiança.

Valoració de l’artista convidada, Núria Garcia:

L’experiència viscuda amb els tres grups és totalment positiva i enriquidora. És molt gratificant veure la resposta dels infants davant d’aquesta disciplina artística.

Els tres grups amb els quals he treballat són molt heterogenis i molt rics en capacitats diverses. Veure com a través de l’art, del joc, del clown, troben un altre canal de comunicació diferent a l’ordinari, i veure la resposta tan immediata rebuda per part d’ells, t’omple l’ànima. Nens amb TEA que amb la utilització d’un cèrcol, una cançó o simplement amb confeti, veus com expressen, com et segueixen, com ells mateixos busquen sentir de nou aquest reflex vivencial.

Amb els exercicis realitzats hem pogut connectar i sentir emocions, hem pogut crear un canal comunicatiu entre ells i jo, entre la pallassa i els nens, entre l’art i les persones.

Amb cadascun dels grups treballats hem creat el nostre vocabulari, el nostre ritme, el nostre joc, el nostre canal de comunicació. Hem parlat a través el moviment del cos, hem somrigut amb la mirada i hem ballat amb les nostres mans.

Un somriure, una mirada directa, un so d’ells, val més que mil paraules.

Dibuix dels infants de l’Escola Estela després de l’experiència amb la Núria Garcia:

Valoració de les mestres de suport:

Deixa un comentari