Manel Margalef

 

“Vaig nèixer en Amposta, l’any 1963. Soc doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Història de l’Art per la mateixa universitat. També soc artista i professor de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i professor associat al departament de Pedagogia de la URV.

Des dels meus inicis (anys 90) he exposat individualment o col·lectivament en espais com Tinglado 2 o el Museu d’Art Modern de Tarragona; les galeries Almirante, Cánem, Forvm, Fúcares o Senda; al Museu d’Art de Girona, MAC Mataró, CCCB Barcelona, Lo Pati Amposta o Reina Sofia Madrid; i he estat present en diverses edicions d’ARCO, Art Forum Berlin, MACO Mèxico o Arte Lisboa. He rebut reconeixements com el premi de Pintura Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (1991), el XXVIII Premi Julio Antonio d’Escultura Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona (1996), el premi Compra Baix Camp (2000) i el Premi “IV Biennal d’Arts Plàstiques Rafael Botí” (2003). Estic implicat en moltes de les iniciatives culturals de les Terres de l’Ebre. Actualment sóc director de la BIAM, Biennal d’Art Ciutat d’Amposta.

Bona part de la temàtica del meu treball l’he dedicat a l’habitatge, com a emblema de l’espai privat, però paradoxalment, com a resultat d’una realitat econòmica, política i social que no podem obviar. D’aquí que les meves obres són un retrat de la privadesa i alhora, de la realitat de cada moment. Una experiència què ens interroga sobre el nostre entorn immediat; com a subjectes i com a col·lectiu social, aprofundint en qüestions com l’arquitectura, l’habitatge i l’espai privat. Tot això dins el context de la crisi econòmica que va desencadenar la bombolla immobiliària i que incorpora al seu ideari artístic noves realitats com els desnonaments o la pobresa energètica, conceptes què, malauradament, també s’han incorporat al nostre vocabulari quotidià.

Actualment el meu objectiu és investigar al voltant de les nocions d’espai privat, desconstrucció i paisatge interior, on els conceptes d’identitat i memòria són utilitzats com a canals de comunicació entre el jo i l’arquitectura. Un projecte artístic que pren cos des de la paradoxa i la incertesa de com personalitzar la meva existència i poder així autoanalitzar-me des de la perspectiva del meu propi espai”.

 Lloc web: http://www.manelmargalef.com/