SCAN 2018

Els fotògrafs Laura Rodríguez i Ram Giner han estat al capdavant de l’activitat organitzada per “L’Artista va l’Escola” dins del Festival Internacional de Fotografia SCAN 2018, conjuntament amb el Museu d’Història de Tarragona.

Sota el títol “Petites descobertes, grans reptes. Una mirada al patrimoni de la nostra ciutat” han impartit uns tallers fotogràfics a tres centres educatius de la nostra ciutat, el Centre d’Adults de Riuclar, l’INS Tarragona i l’INS Pere Martell.

El taller constava de diverses sessions, una primera on els fotògrafs plantejaven una reflexió al voltant de la fotografia i com apropar-se al patrimoni des d’una mirada artística allunyada de la realitat turística i generalitzada a les xarxes socials.

Després de la primera sessió, els nois i noies, acompanyats del professorat, havien de visitar alguns recintes que actualment són Patrimoni de la Humanitat de la ciutat (Amfiteatre, Pretori, Muralles) i realitzar fotografies a partir del que havien après.

En una sessió posterior, es realitzava el visionat de les imatges realitzades i es feia un comentari col·lectiu i constructiu de les fotografies, consolidant així els conceptes treballats durant la primera trobada.

Els objectius de l’activitat eren:

  • Conèixer què és i quin és el patrimoni de la nostra ciutat. Aproximar-nos al mateix des de diferents punts de vista.
  • Entendre el significat del procés creatiu.
  • Aprendre els principals elements de la composició fotogràfica.
  • Descobrir fotògrafs del territori que han treballat sobre el patrimoni. Analitzar la seva visió.
  • Allunyar-se de la mirada “turística” vers el patrimoni. Construir-ne una nova mirada des d’un llenguatge visual fresc i personal.

El fruit dels tallers el vam poder veure a l’exposició de “L’Artista va a l’escola” que es va fer durant el mes de febrer a la sala Kesse de Tarragona i també el podeu consultar al següent recull audiovisual:

Una mirada fotografica al nostre patrimoni from L’artista va a l’escola on Vimeo.

La valoració per part dels fotògrafs Ram Giner i Laura Rodríguez és positiva. Cal tenir en compte que el jovent està molt acostumat a fer servir la fotografia a través de les xarxes socials però aquest discurs poques vegades comporta una reflexió sobre el fet fotogràfic. També cal afegir que actualment és difícil apropar la fotografia des d’una perspectiva crítica o innovadora a nois i noies que segueixen un currículum reglat on la creativitat apareix molt de tant en tant. Per això, valorem com a molt gratificant el fet que professionals del camp de l’educació i de la fotografia, aliens a les realitats d’aquests joves, puguin compartir amb ells experiències, mirades i engrescar-los a seguir aprofundint en el món de les imatges per tal de generar un discurs propi i autèntic.

Valoracions d’alguns nois i noies que van fer del taller:

Ricardo: “He aprés a utilitzar programes d’edició i ara veig els monuments de Tarragona amb una altra mirada. Estic molt content d’haver fet el taller perquè era una activitat diferent als estudis que curso. Ara estic més motivat a fer fotografies” 

Youssef: “He aprés a tenir en compte nous punts de vista i utilitzar noves perspectives, textures i ombres. Em sembla molt interessant poder mostrar el nostre treball”

Sílvia: “Després del taller cap de nosaltres farà una fotografia de la mateixa manera. He aprés que el punt de vista d’una persona pot canviar molt la visió que tenim d’una mateixa cosa. M’ha agradat fer una activitat així i voldria aprofundir més en el món de la fotografia” 

Rosario: “Els fotògrafs que han vingut a fer el taller han estat molt clars i m’han motivat molt. El que he aprés ho posaré en pràctica en les meves futures fotografies” 

Soraya: “He aprés que per fer una bona fotografia el més important és aturar-se, pensar bé el que vols explicar i després fer-la” 

Vanessa: “Una fotografia pot dir moltes coses” 

Valoració de Laura Rodríguez, fotògrafa convidada:

“Vivim envoltats d’imatges. Cada dia se’n generen milers  i es difonen per les xarxes. La fotografia és ara un fet quotidià a l’abast de tothom. Com a formadora i fotògrafa, penso que sempre és interessant poder apropar-nos a la fotografia des d’una mirada tècnica i creativa però també des de la reflexió i aquests tallers ens ajuden a motivar a persones que mai s’han aturat a pensar què hi ha darrera d’una imatge i què és el fet creatiu. De fet, penso que aquests tallers serveixen precisament per això: ser una petita llavor que generi noves mirades, que faci despertar l’artista que tots portem dins”. 

Valoració d’en Ram Giner, fotògraf convidat:

“La meva visita a L’Escola va estar molt útil per confirmar el que pensava. Hi ha molts artistes anònims, amagats entre la multitud de persones que cada dia fan fotografies. El meu interès principal va ser saber connectar els coneixements que aportava personalment amb els àlbums de fotografies que cadascú dels estudiants duu en el seu mòbil. Estava segur que a les seves fotografies apareixien accions fotogràfiques correctes sense saber-ho, com per exemple enquadraments i composicions complint “les regles”. La meva tasca va ser molt fàcil. El missatge que vaig llançar als presents va ser aquest: oblideu-vos d’allò que sabeu fer, oblideu-vos de fer fotografies boniques per aconseguir bones fotografies. El repte no és fàcil, però amb la voluntat mostrada ho tenen tots al seu abast. N’estic segur!”