Els colors i les estacions. Albert Asensio a l’Escola Campclar.

El Projecte “Els colors i les estacions” l’han dut a terme els alumnes de tercer de primaria de l’escola Campclar de la mà de l’il·lustrador Albert Asensio.  Aquest taller proposa una experiència d’expressió plàstica inspirada en el món de la il·lustració, fent servir les tècniques de l’estampació i de l’esquitx, donant importància al paper de la visió com a eina de reconeixement i aprenentatge. Els infants experimenten dibuixant i posant l’atenció a la importància del color i les seves connotacions.

Objectius:
– Conèixer la figura d’un/a il·lustrador/a, en especial de l’Albert Asensio.
– Reconèixer la pràctica de la il·lustració com a mitjà per a la comunicació visual a partir del dibuix i la pintura.
– Treballar el dibuix i el color a través de l’observació, fent servir les tècniques de l’estampació i l’esquitx.
– Iniciar-se en el tema de la percepció i la psicologia del color.
– Desenvolupar la creativitat de forma espontània i amb total llibertat.
– Aprendre a conèixer els colors i com aquests afecten a l’entorn i a les sensacions pròpies.
– Que l’alumne aprengui, a través de l’observació, els canvis de la natura amb les estacions i comenci a treballar la composició de la pàgina en blanc amb diverses tècniques segons la sessió i donar-li sentit a aquesta.

Primera sessió, 6 de febrer 2020: L’estiu!

En primer lloc, l’Albert els ha presentat el seu ofici i ha mostrat alguns dels seus treballs. A continuació, els ha parlat del  concepte del dibuix de paisatge i la importancia d’observar bé la natura i les diferencies i canvis que entre les estacions s’hi donen.

Els dibuixos d’animals i de la natura de l’Albert han despertat molt interés. Els/les alumnes han fet moltes preguntes i han començat a dibuixar el seu paissatge molt motivats. Aquesta primera sessió toca treballar l’estiu, cada nen/a ha creat el seu paisatge imaginari, utilitzant colors càlids i brillants.

Com que la majoria no ha tingut temps d’acabar el dibuix, el continuaran amb les mestres durant la pròxima sessió de plàstica.

Segona sessió, 13 de febrer 2020: La primavera!

L’Albert ha  projectat el llibre de la col•lecció “Les estacions” comparant l’estiu i la primavera, mostrant els canvis que aquesta estació provoca en la natura, els animals i les persones (roba, comportament…). També veiem com el propi artista dóna vida i color als seus dibuixos. Els infants han quedat bocabadats.

Hem comentat en grup les diferències entre l’estiu i la primavera, observant els dibuixos de l’estiu de la setmana passada i han començat a fer el mateix paisatge però ara interpretat des de la primavera: colors més vius i alegres, més quantitat de flors i d’animals. L’Albert ha portat uns tampons i tintes a l’aigua, amb aquest material, els nens i nenes han pogut fer fulles, ocells, plomes… ha estat molt divertit i profitós.

Tercera sessió, 20 de febrer 2020: la tardor!

Durant aquesta sessió hem treballat la tardor. Primer l’Albert ens ha ensenyat un vídeo de la natura i de com van canviant els colors i la vegetació, de l’estiu a la tardor, i com actuen diferents animals durant aquesta època. Això ha servit per recordar els canvis que es van produïnt i quina gamma cromàtica predomina.

L’Albert també ha mostrat un vídeo d’ell mateix il·lustrant la tardor i com utilitzava els elements d’estampació. Els tampons eren semblants als que van fer servir per fer la primavera però aquest dia van provar la tinta professional, per això havien d’anar amb molt de compte i no tacar-se la roba.

Quarta sessió 4 de març 2020: l’hivern!

Per aquesta sessió l’artista havia demanat als alumnes que portessin raspalls vells de dents que tinguessin per casa i a les professores que preparessin fulls de color gris.

Com totes les sessions, hem començat fent un repàs dels dibuixos fets la setmana anterior, que havien estat acabats amb les mestres. Ha comentat els detalls que ens indiquen en quina estació estem. Tenint com a referència l’anterior dibuix cada alumne, hem començat  a treballar la visió personal de l’hiver. Sobre el paper gris hem pintat un paissatge nevat, i així el blanc resalta sobre el fons. A més a més, hem fet servir la tècnica de l’esquitx, es per això que necessitàvem els raspalls de dents. Aquesta última part ha estat molt divertida i els dibuixos han quedat genials!!!

 

Valoració de l’alumnat:

Valoració de les mestres Isabel González i Alícia Marimon:

La proposta de l’Albert Asensio ha tingut molt bona rebuda, l’alumnat ha estat motivat, ja que han pogut veure el procés creatiu i viure-ho de primera mà. A més han vist tècniques no conegudes per ells i han pogut experimentar amb elles (estampar, esquitxar…). També l’observació del pas del temps i l’observació d’alguns animals en moviment que després havien de representar ha fet que obrissin la seva mirada a la naturalesa com a referent i font d’inspiració. Als alumnes els hi ha agradat tenir el recolzament d’un dibuixant expert opinant sobre les seves produccions.  Durant el taller s’han viscut moments emocionants com per exemple quan veien a l’artista dibuixant a càmera ràpida. Pensem que és una bona experiència pels nens. Van veure que l’ofici de dibuixant existeix i veuen una possibilitat de futur per ells.

Valoració de l’artista Albert Asensio:

L’experiència viscuda a l’Escola Campclar ha estat molt positiva. Amb quatre sessions, he vist com els i nens i Ies nenes de 3r de primària es motivaven cada dia més amb els tallers i les tècniques que explicàvem.
Hem ajuntat 2 grups en una sola classe, i la veritat és que han estat molt actius, treballadors i amb ganes d’aprendre. El ritme de la classe ha funcionat molt bé i la diversitat de l’alumnat ha enriquit més l’experiència i el resultat.
Estic molt satisfet, tant del procés de treball com dels resultats finals. Potser ens ha faltat una mica de temps de veure en conjunt els resultats de les quatre sessions i poder comentar-les amb l’alumnat, però les sessions han donat prou temps per treballar i han fluït de manera fantàstica.
Ha estat un plaer participar i donar a conèixer la feina dels il·lustradors a aquests alumnes.

Materials necessaris per fer el taller:
Tintes i tampons per l’estampació,  paper DIN A3 de 120g de gramatge per dibuix, un full A3 per sessió i alumne, el dia de l’hivern el full ha de ser de color gris, pintura acrílica: vermell, blau, groc, blanc i negre, llapis de colors, raspalls de dents vells de casa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s